Cambodja met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Cambodja Vietnam Laos

Gezondheid en veiligheid in Cambodja met kinderen

Cambodja is malariagebied. In grote delen van het land kan de nare mug bijten. De grote steden zijn malariavrij, zo ook het gebied rond Siem Reap. Beperk je jouw bezoek aan het land tot een blik op de tempels van Angkor Wat, dan kan je de Malarone tabletten achterwege laten. Voor gedetailleerde informatie raadpleeg je de GG&GD of beter nog, de tropenarts.

De gezondheidszorg in Cambodja laat te wensen over. In geval van gezondheidsproblemen is het wellicht raadzaam bij westerse hulpverleners navraag te doen. De westerse gemeenschap in het land is zo groot dat er waarschijnlijk wel een eigen circuit voor bestaat. Wij hebben er echter geen gebruik van hoeven maken. Ook voor Cambodja geldt dat je bij ernstige gezondheidsklachten beter naar de ziekenhuizen in Thailand kan gaan.

Cambodja is een stuk armer dan Vietnam en Thailand. Het betekent ook dat er veel minder gemotoriseerd verkeer op de wegen is. Vergeleken bij Bangkok en Saigon is het verkeer in de hoofdstad Phnom Penh minder hectisch, maar nog steeds druk en chaotisch te noemen. Onze ervaring in eerdergenoemde steden kwam hier ook weer goed van pas. Buiten de grote steden zijn veel wegen nog onverhard en in slechte conditie. Het verkeer (pick-ups, brommers, ossenkarren en kleine tractoren waarvan de aanhangers zijn gevuld met heel veel mensen) rijdt langzaam slingerend over de weg om de kuilen zoveel mogelijk te ontwijken. Uiteraard moet je ook in Cambodja je kinderen goed in de gaten houden, maar naar onze mening loop je in Nederland meer kans op verkeersongelukken.

Drugs en dan met name marihuana zijn makkelijk verkrijgbaar in Cambodja. Ook in Phnom Penh en Siem Reap zagen we restaurants die de Happy Pizza’s op het menu hadden staan. Zoals ook in de algemene informatie over gezondheid en veiligheid in Zuidoost Azië vermeld, hoef je niet bang te zijn dat je hier ongewild mee in aanraking komt.

Cambodja is het land van de (kinder)prostitutie in de regio geworden. Bij de grens starten al campagnes tegen het verschijnsel. ‘Toeristen welkom, maar vergrijp je niet aan onze kinderen’, valt daar op posters te lezen. Ook in Phnom Penh en Siem Reap wordt er op grote schaal campagne tegen gevoerd. Meer op initiatief van lokale (hulp)organisaties dan vanuit de zwakke Cambodjaanse overheid lijkt het. De kans dat iemand zich aan jouw kinderen vergrijpt, schatten we niet hoger in dan in Nederland. De sekstoerist bezoekt Cambodja op zoek naar een sfeer die jouw kinderen niet snel zullen bieden. Toch hopen we dat de Cambodjaanse overheid aan kracht wint zodat ze haar eigen kinderen beter kan beschermen in de toekomst.

We hebben niet met criminaliteit te maken gehad. Cambodja voelt over het algemeen veilig. Ook lijkt het gemeenschappelijk trauma van de ‘Killing Fields’ niet te resulteren in meer zichtbare gekte op straat. Uiteraard zul je merken dat de geschiedenis zijn sporen nagelaten heeft in de psyche van de mensen, maar de meeste Cambodjanen hebben hun blik naar voren gewend en zijn optimistisch over de mogelijkheden die de toekomst kan bieden.

Content for id "TellerGoogle" Goes Here