Cambodja met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Cambodja Vietnam Laos

Wat neem je mee naar Cambodja

Door de aanwezigheid van een rijke klasse in de grote steden van Cambodja én niet te vergeten de westerse expatfamilies en hulpverleners, is het aanbod van luxe westerse artikelen verrassend groot. In de grote supermarkten zijn veel babyproducten verkrijgbaar. Het aanbod is veel groter dan in Laos, en in de grote steden makkelijker verkrijgbaar dan in Thailand en Vietnam. Tot onze verbazing zagen we in de Lucky Supermarkt in het Soraya shoppingcenter zelfs een uitgebreide collectie spenen en -flessen van het populaire merk Avent.

 

Wegwerpluiers.
Geïmporteerd vanuit Thailand: de Mamy Poko luier, onze favoriet in Zuidoost Azië. Verkrijgbaar als luier met plakstrips en luierbroekjes. Niet de goedkoopste, maar naar onze ervaring wel de beste. In de grotere supermarkten ook in grootverpakking verkrijgbaar. Voor een pak van 34 luierbroekjes in maatje M betaalden we ongeveer 16 USD. In Phnom Penh en Siem Reap vonden we een groot aanbod aan luiers: Huggies, Pampers, Bibi en Dripers. Ook verkochten ze hier de Mamy Poko doekjes. In Siem Reap vonden we de luiers in de Angkor Market, een supermarkt met veel westerse artikelen, te vinden aan de Shivutha Street. Een paar winkeltjes verderop (dichter naar het centrum toe) worden de luiers iets goedkoper aangeboden. In Battambang zijn de luiers minder eenvoudig te vinden. Bij de markt vonden we een winkel waar de Mamy Poko’s verkocht werden. Dit was daar ook gelijk het enige merk dat voorradig was.

Babyvoeding
Voor babymelkpoeder geldt hetzelfde als voor de luiers: makkelijk aan te komen en voornamelijk geïmporteerd. Merken als Numex (van Nutricia?) en Foremost (van het Nederlandse Frieslandfoods) en Nestlé zijn makkelijk verkrijgbaar. Ook andere Thaise merken worden aangeboden.
Dankzij de grote hoeveelheid westerse hulpverleners en zakenmensen met hun gezinnen in Cambodja zijn zelfs potjes babyvoeding makkelijk verkrijgbaar. De door ons gespotte merken: Nestlé, Heinz en Bledina. We betaalden 1,80 USD voor een potje Heinzvoeding van 200 gram en 3,50 USD voor een pot van Nestlé van 250 gram. Verre van goedkoop, maar misschien wel een goed en gezond alternatief als je kind niet dol is op het Khmer voedsel.

Kindervervoer
Net als in de andere landen van Zuidoost Azië, is de kinderwagen geen gebruikelijk vervoermiddel in Cambodja. Stoepen (als die er al zijn) zijn vaak vol kuilen of worden gebruikt als parkeerplaats voor brommers en auto’s. Toch hebben wij de buggy veel gebruikt voor onze kinderen. De afstanden zijn voor kleine kinderen vaak te groot om te lopen, en onze actieve peuterpuber Imme kan in de kinderwagen heel goed tot rust komen. Ook in gecompliceerdere situaties, tijdens grensovergangen of bij aankomst in een haven of busstation, is het prettig om even niet te hoeven letten op een wegrennende tweejarige, maar je aandacht te kunnen besteden aan de douanier of met een chauffeur die er al met je bagage vandoor dreigt te gaan. Wij hadden in Cambodja geen rugdrager (meer) bij ons. We kunnen ons voorstellen dat dit soms wel erg handig kan zijn.

Slapen
Bij geen enkele accommodatie in Cambodja hebben wij babycots aangeboden gekregen. We hebben er ook niet om gevraagd, omdat wij voor de kinderen onze eigen bedjes bij ons hadden. Bij boekingen levert het (telefonisch of per email) nogal eens verwarring op dat wij met twee kinderen reizen, maar geen extra bedden nodig hebben. Dat we voor hen onze eigen bedjes bij ons hadden werd vaak niet begrepen. Reizen wordt ook veel goedkoper als je voor de kinderen hun eigen bedden meeneemt. Je hebt dan immers geen triple-room nodig. Bij iets oudere kinderen volstaat ook alleen een zelfopblaasbaar matrasje en een lakenzak. Een extra kussen of deken (bij kou) is vaak wel verkrijgbaar.

Speelgoed
Ook in Cambodja is kinderspeelgoed te vinden. Luxe, duurder spul vind je bijvoorbeeld in de grote shoppingmall in Phnom Penh. Daar kwamen we artikelen van Vtech tegen. Maar goedkoop speelgoed, van uiteraard mindere kwaliteit, kun je heel goed op markten (bijvoorbeeld de Russische markt) kopen. Wij vonden hier zelfs zwemvleugels. In Siem Reap zijn een aantal winkels gespecialiseerd in schoolspullen. Hier kochten we schoolspullen voor het schooltje op het platteland dat we bezochten, maar ook voor onze kinderen nieuwe schriftjes en tekengerei.

Content for id "TellerGoogle" Goes Here