Cambodja met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Cambodja Vietnam Laos

Met de kinderen naar het noordwesten van Cambodja (Siem Reap, Angkor Wat, Battambang)

Siem Reap, Battambang, Sisophon, Poipet en het Tonle Sap meer. Het Noordwesten van Cambodja is plat als een pannenkoek, net als het overgrote deel van Cambodja overigens. Alleen bij Palin aan de grens met Thailand verrijst het landschap enigzins. De meeste bezoekers aan het Noordwesten beleven dit deel van het land alleen vanuit de lucht. Zij vliegen rechtstreeks vanuit de buurlanden naar Cambodja's nummer één attractie en top toeristentrekker: Angkor Wat.

De luchthaven van Siem Riep is waar de meeste Angkor Wat bezoekers binnenkomen. En dat zijn er steeds meer. Toen wij de prachtige sites in 2008 bezochten vermeldde een spandoek trots dat er reeds een miljoen bezoekers in 2007 waren geweest. Ook voor ouders is een vlucht direct naar Sieam Reap een aantrekkelijke optie. Immers Cambodja wordt veelal aangemerkt als malaria gebied maar de omgeving van Seam Riep/Angkhor Wat is dat niet.

Reizen in de rest van Noordwest Cambodja betekent reizen door malaria gebied. De dagtrip vanuit Siem Reap naar het Tongle Sap meer en de drijvende dorp (krokodillen!) kan nog wel maar voor de andere bestemmingen geldt dat je een beslissing moet nemen over het innemen van malariatabletten.

Battambang kent niet de toeristenstromen zoals die inmiddels aan de kust, Phnom Phen en Siem Reap te vinden zijn. Toch zagen wij in 2008 een groei aan accommodaties die zich richten op de wat koopkrachtiger toerist. Een aantal historische sites in de omgeving en de mogelijkheid een bootreis vanuit Phnom Phen over het Tongle Sap meer naar de stad te maken zijn de voornaamste trekkers. Voor kinderen is de (illegale!) bamboetrein daarnaast zeker ook een bijzonder hoogtepunt.

Langs de rivier De illegale bambootrain in Battambang

Sisophon is geen bijzondere plaats. Maar als je besluit over land vanuit Thailand naar Cambodja te gaan is de kans groot dat je deze stad passeert. Hier splitst de weg vanuit de belangrijkste grensovergang Poipet. Ga je direct naar Siem Reap dan zul je de plaats nauwelijks opmerken. Reis je naar Battambang dan is dit de plek om over te stappen.

Er wordt veel geklaagd over de kwaliteit van de wegen in Noordwest Cambodja. Slechte constructie en het achterwege blijven van onderhoud zou zorgen voor erg lange reistijden over de weg. Wij ondervonden in 2008 het tegendeel op de doorgaande route van Phnom Phen via Siem Reap naar Poipet. Een snelle weg waarop vanwege het ontbreken van hoogteverschillen flink doorgereden kon worden. Maar de situatie kan na overstromingen weer snel veranderen.

Er loopt een spoorlijn vanuit Phnom Penh naar Battambang en zelfs verder. Deze wordt echter vooral gebruikt voor goederenvervoer en is geen serieus alternatief voor vervoer over de weg of door de lucht. Ook aan vervoer over het water kleven veel nadelen in het Noordwesten. Snelheid en betrouwbaarheid zijn erg afhankelijk van de waterstand en ook op het gebied van veiligheid valt er nog veel te winnen. Maar wanneer je reist met grotere kinderen kan een reisdag met de boot een welkome afwisseling zijn. (Lees bijvoorbeeld het verslag van Marty, Wendy, Kathy en Floortje die in dertien uur van Siem Reap naar Battambang reisden per boot)

> Naar boven

Content for id "TellerGoogle" Goes Here