Cambodja met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Cambodja Vietnam Laos

Naar het strand in Cambodja

Sihanoukville, Kampot, Kep en Koh Kong. In Nederland en Belgiƫ staat Cambodja niet bekend als strandbestemming. Er landen niet, zoals in het Thaise Phuket charters vanuit de westerse landen in Sihanoukville. Toch weten met name Australische gezinnen de route naar de Cambodjaanse stranden te vinden. Evenveel bounty als Thailand of Maleisiƫ maar ongerepter en vooral een stuk goedkoper.

Sihanoukville is de plaats waar het zontoerisme zich concentreert. Hier vind je dan ook de meeste voorzieningen toegesneden op westerse smaak en luxe. Voor de kust bevinden zich tal van ongerepte eilanden met prachtige stranden en mooie snorkellocaties. Tot op heden zijn de voorzieningen voor toeristen op de eilanden echter veelal basic of ontbreken in zijn geheel. De meeste gezinnen zullen zich daarom voorlopig beperken tot dagtrips vanuit Sihanoukville.

Ook de andere strandbestemmingen in Cambodja kennen niet het voorzieningenniveau die instroom van grote toeristenstromen kan rechtvaardigen. Koh Kong wordt vooral aangedaan door reizigers vanuit Trat in Thailand op weg naar Sihanoukville of Phnom Penh. De stranden op het schiereiland zien tot op heden nauwelijks toeristen.

Ook Kep ten westen van Sihanoukville is (nog) geen bekende strandbestemming. In vroegere tijden hebben de Fransen er ooit een mondaine badplaats van willen maken. Het verzet van de Rode Khmer in deze regio is doorgegaan tot ver in het laatste decenium van de vorige eeuw. Het heeft deze badplaats op achterstand gezet ten opzichte van Sihanoukville.

Kampot ligt ook in deze regio en kampt met dezelfde achterstand. Dit rivierstadje is niet een strandbestemming maar wel een vast onderdeel van bezoekers aan de regio. De koloniale architectuur, een beginnend uitgaansleven en de spectaculaire grotten en het Bokor National Park in de omgeving trekken tot nu toe vooral een jeugdig backpackerpubliek. Voor avontuurlijke gezinnen wellicht een spannende uitdaging.

Voor vervoer in de kuststreek ben je aangewezen op vervoer over de weg of over zee. Wij namen in 2008, ondanks waarschuwingen, vanuit Koh Kong de draagvleugelboot naar Sihanoukville. Dankzij een rustige zee en een niet volgepakte boot bleek dit een prima optie. De meeste reizigers kiezen echter voor vervoer over de weg. De toestand van de wegen in Cambodja is erg wisselend en daarmee de reistijd vaak onvoorspelbaar. Vanuit Phnom Penh loopt er een spoor naar Sihanoukville. Vanwege de mooie route raadt de Lonely Planet trajecten uit deze route aan. Vanwege de snelheid en frequentie van vervoer is het geen serieuze optie voor het overbruggen van grote afstanden.

Veel strandplezier in Cambodja!

> Terug naar boven

Content for id "TellerGoogle" Goes Here