Cambodja met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Cambodja Vietnam Laos

Vervoer in Cambodja met kinderen

In Cambodja valt wat betreft vervoer weer wat te kiezen. Zo kun je de trip van Phnom Penh naar Siem Reap, per vliegtuig, (speed)boot, luxe of lokale bus of minivan (al dan niet privé) maken. Voor sommige routes betaal je officiële toeristenprijzen. Die liggen net als de meeste entreeprijzen voor toeristenattracties, een stuk hoger dan wat de Cambodjanen zelf betalen. Het maakt reizen per speedboot bijvoorbeeld relatief duur.

Wij bereisden Cambodja aan het eind van het droge seizoen. Vervoer over water is in die tijd een minder aantrekkelijk alternatief. De lage waterstand van de Mekong maakt de trip over water niet alleen gevaarlijker maar vaak ook langer en meer onvoorspelbaar. De mooiste route over water is die tussen Siem Reap en Battambang. Wij kregen echter te horen dat de trip aan het eind van het droge seizoen wel een half etmaal kon duren en waarschijnlijk zou stranden op 30 kilometer voor Battambang. De volgestouwde pick-up die dan aangeboden wordt voor de laatste kilometers over ruig terrein, is waarschijnlijk meer avontuur dan je zoekt met je kroost na al een lange dag varen.

De meeste wegen waar wij over reisden zijn in goede staat. Op sommige stukken kon de 100 km/uur makkelijk worden gehaald, mede dankzij het vlakke terrein. Veel sneller dan in bijvoorbeeld Vietnam en Laos mogelijk is. Met het openbaar vervoer over de weg het land binnenkomen is echter wel een hele onderneming. Zie hiervoor ook de beschrijving bij Vervoer naar Cambodja. Als je van de gangbare route afwijkt wordt reizen in Cambodja wel weer een groot avontuur. De wegen van Phnom Penh naar Siem Reap, Sihanoukville en Battambang zijn goed, buiten deze routes zijn de meeste wegen onverhard, stoffig en loopt het aantal kilometers per uur dat je over de weg kan afleggen, snel terug.

Een privé taxi ter plekke huren is niet duur. Voor 30 USD heb je bijvoorbeeld eigen vervoer van Battambang naar de grens bij Poipet naar Thailand. Een trip waar je ongeveer vier uur over doet met openbaar vervoer in lokale bussen, als alles volgens plan verloopt. Onze taxi deed het in tweeënhalf uur. Vooral op de routes waar geen VIP bussen rijden (lees: over slechte wegen) is dit een alternatief dat je veel tijd kan besparen. Wij deden de route Siem Reap naar Battambang met een lokale bus. We zaten al anderhalf uur in de bus voor we überhaupt de stad uitreden en ook onderweg maakte de bus veel stops die je met eigen vervoer kan voorkomen.

Songtaews hebben we in Cambodja niet gezien. Interlokale routes worden wel bestreken door pick-up’s die net als in Thailand wachten tot ze vol zijn voor de reis begint. Vol heeft in Cambodja een andere betekenis dan in Thailand, wat maakt dat je in de praktijk deze vorm van vervoer alleen zal benutten als het echt niet anders kan. Dat geldt ook voor de houten laadbakken achter een brommer of Chinese tractor. Leuk om naar te kijken, maar op de route die wij deden zagen we er geen toeristen gebruik van maken.

Voor vervoer in de stad kun je veelal kiezen uit de tuk-tuk of de brommertaxi. Gewone taxi’s zijn er wel in de grote steden, maar ze zijn schaars. Wij hebben er geen enkele keer gebruik van gemaakt. Bijna overal kost een ritje per tuk-tuk de standaardtoeristenprijs van 1 USD. Als je scherp onderhandelt kun je meer in de richting komen van dat wat de Cambodjaan er voor betaald, maar dat kost veel moeite. De brommerjongens die wij benaderden leken niet verlegen om inkomsten. Ze vroegen veelal een prijs vergelijkbaar met de tuk-tuk of hoger. Als je er zoals wij twee nodig hebt, niet een aantrekkelijk alternatief. Het kan waarschijnlijk beter, maar na drie pogingen gaven wij het op.

Onze uitgebreide informatie over vervoer door Zuid Oost Azië vind je hier.

 

Content for id "TellerGoogle" Goes Here