Cambodja met kinderen
www.verrereizenmetkinderen.nl Cambodja Vietnam Laos

Je reis naar Cambodja met kinderen

Cambodja is met of zonder kinderen het makkelijkst te benaderen vanuit de lucht. Vluchten naar Phnom Penh en Siem Reap zijn vanuit de buurlanden, maar ook vanuit Maleisië, Singapore e.d. goed te vinden. Op Phnom Penh wordt ook gevlogen door de Aziatische prijsvechters als Air Asia, Bangkok Airways en Jetstar Airways. Vluchten vanuit Vietnam, Laos en Thailand direct naar Siem Reap (lees Angkor Wat) worden aangeboden door maar een paar maatschappijen met een monopolypositie en zijn daardoor niet goedkoop.

Over land Cambodja binnen komen is een uitdaging die je met je kinderen wellicht liever wil vermijden. Cambodjaanse grensposten hebben een kwalijke reputatie vanwege bedelaars, corruptie en ronselaars. Voor bijna alle reizen naar het land geldt dat je vaak moet overstappen en verschillende vormen van vervoer moet combineren. Tijdens die overstappen krijg je verschillende diensten aangeboden (lees: opgedrongen tegen te hoge prijzen) waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Een ander veelgehoorde klacht over de trip over land naar Cambodja is de kwaliteit van de bussen. Vertrek je uit Bangkok of Trat in een luxe aircon-bus; de kans is groot dat je na de grens overstapt in een bouwval op wielen, ondanks beloftes over comfort. De situatie is de afgelopen jaren verbeterd maar de Cambodjaanse overheid lijkt niet krachtig genoeg om alle uitwassen te bestrijden. Zo is er het hardnekkige gerucht dat de hobbel-en-kuilen-weg tussen Siem Reap en Poipet (de populairste grensovergang naar Thailand) maar niet afdoende opgeknapt wordt onder druk van de luchtvaartmaatschappijen die nu een monopoly hebben op vluchten naar Angkor Wat. Cambodja over land verlaten is gemakkelijker. Hoewel je dezelfde route volgt en even vaak zult moeten overstappen, krijg je minder te maken met mensen die misbruik van je willen maken. Begrijpelijk, mensen die Cambodja binnenkomen, hebben minder kennis van de gebruiken cq lokale prijzen en zijn makkelijker te overtuigen.

De meeste reizigers vanuit Vietnam combineren hun reis naar Phnom Penh met een meerdaagse georganiseerde trip door de Mekong Delta. De reis gaat over water. Eenmaal de grens met Cambodja gepasseerd ben je aangewezen op Cambodjaanse grote speedboten met plaatsen binnen en op het dak. Niet ongevaarlijk en in het hoogseizoen oncomfortabel als de boten te vol worden gepakt. Over land vanuit Laos kan, maar is geen gangbare route. Wij hebben nog nergens gelezen dat reizigers met kinderen die overgang hebben benut. Laat het ons weten als je het wel hebt gedaan! De meeste reizigers komen Cambodja binnen vanuit Thailand vanaf de grensovergangen bij Poipet en Hat Lek. Voor beide routes geldt dat de desinformatie al start in Thailand. De Lonely Plannet beschrijft wat er kan gebeuren als je ingaat op de spotgoedkope trip van Bangkok naar Siem Reap. Zelf kregen we op Koh Chang een minivan aangeboden die ons voor ruim honderd euro naar Phnom Penh zou rijden. Wees gewaarschuwd, het kan niet. Door het ontbreken van bruggen in die route moet er overgestapt worden. Je ‘privétaxi’ gaat niet verder dan de grens en levert je af bij de gemeenschappelijke minivans aan de Cambodjaanse zijde. Zelf ter plekke regelen kost minder geld en levert hetzelfde comfort. Dat allemaal gezegd hebbende kunnen we nu stellen dat onze reis over land van Koh Chang naar Phnom Penh met een overnachting op Koh Kong ons alleszins is meegevallen. Ja, je krijgt aan de grens te maken met drukte, desinformatie en veel mensen die aan je lopen te trekken, net zoals bij alle overstapplaatsen. De voorspelde hordes bedelaars hebben we echter niet gezien en de oplichtingspraktijken die op ons uitgeprobeerd werden vonden wij bijna hartverwarmend, zo doorzichtig en naïef. Cambodjanen kunnen in dat op zicht nog veel leren van de Vietnamezen.

Voor een uitgebreid verslag over onze reis van Koh Chang naar Phnom Penh: klik hier.
Voor meer tips over vliegen met kinderen verwijzen wij je graag naar ons hoofdstuk hierover: Klik hier.

Content for id "TellerGoogle" Goes Here